top of page
Search

Канадци се готвят да засадят 1 милиард дървета с дрон

Амбицията им е да посадят 1 милиард дървета до 2028 година.

дна млада канадска компания е решена да засади милиард дървета, но не с помощта на доброволци и фиданки, а чрез засяването на семена с помощта на дронове. Инициативата на Flash Forest предвижда модифициране на дронове с цел „изстрелване“ на специални „бомбички“ от семена с подхранваща смес, които да понникнат лесно и да се прихванат бързо. Ключа към успеха инициаторите описват като комбинация от технология, софтуер и еко-наука.

Амбицията им е да посадят 1 милиард дървета до 2028 година.

Технологията на компанията използва три вида дронове. Първите картират района на залесяването. Вторият подготвя терена, като разпръсква торове, и обгрижва залесения терен впоследствие. Третият е „стрелецът“ – дрон, който има своеобразна пушка за изстрелване на семената към земята.

Всяка „бомбичка“ се състои от три семена, които са предварително подготвени, микориза и торове. Използват се няколко различни вида семена, средно по 8-9 вида за терен, за да не се създават монокултури – еднотипни насаждения. Смесвайки различните растителни видове се постига устойчивост на екосистемата.

„От бореалните гори на Канада до тропиците на Суматра – ние искаме да променим ситуацията и да възстановим разрушените екосистеми във всеки крайчец на земята,“ казват канадците. „Горите не просто изсмукват CO2 от атмосферата – те осигуряват дом и храна за милиони видове, от насекомите до слоновете, осигуряват ни повече валежи и улавят дъжда, охлаждат въздуха и стабилизират климата. Те са поминъкът и източник на доходи за всички общности, живеещи извън горите.“

За засаждането се използват специално подготвени семена, уточняват Flash Forest. Те са предварително покълнали, потопени в „специален сос“. „Това гарантира, че семената вече са покълнали, преди да се озоват в земята, и че имат здрава коренова система, когато започват да растат“. След засаждането те се проследяват чрез специализирания дрон за подготовка и мониторинг. Той им осигурява азот и други хранителни вещества за най-добрия шанс за успех.

Подготовката на разсада и технологията за засаждане са консултирани от множество специалисти по ботаника, генетика, горско стопанство, почва и др.

Предимството на залесяването с дрон, според Flash Forest, е в това, че може да се залесява 10 пъти по-бързо, отколкото с фиданки на ръка. Става лесно залесяването на отдалечени, трудно достъпни райони. Самите посадъчни пакетчета изискват по-малко вода и енергия и са готови за залесяване по-бързо от традиционните фиданки.

https://greentech.bg

10 views0 comments
bottom of page