top of page
Search

2020 г.: Международна година на здравето на растенията

Това обяви ООН


2020 г. ще бъде Международна година на здравето на растенията. Това стана ясно по време на общото събрание на ООН, съобщи Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).


„Това е ключова инициатива, която ще подчертае значението на здравето на растенията, нуждата от подобряване на продоволствената сигурност, от опазването на околната среда и биологичното разнообразие, и от стимулирането на икономическото развитие”, заяви генералният директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие Жозе Грациануда Силва.

Към днешна дата до 40% от световните добиви на храни ежегодно се губят заради вредители по растенията. Болестите по тях струват на световната икономика около 220 милиарда долара годишно, а пораженията от инвазивни насекоми - около 70 милиарда долара.

Ограничаването на вредителите и предотвратяването на разпространението на болестите е международна задача, която изисква широко сътрудничество. Сред събитията, които ще се проведат в световен мащаб през 2020 г., ще бъде Международна конференция за здравето на растенията.

БАБХ също ще отбележи Международната година на здравето на растенията и ще се включи в проявите за повишаване на информираността на обществото и политическата класа по темата през 2020 г. 


Здравите растения са в основата на живота, функционирането на екосистемите и продоволствената сигурност. Вредителите по тях увреждат културите, намаляват храната и увеличават разходите за нея. Поддържанетона здравето на растенията защитава околната среда, горите и биологичното разнообразие, и подкрепя усилията за преодоляване на глада, недохранването и бедността.


https://agri.bg/novini/

5 views0 comments
bottom of page